Etimologies_populars

Qualques etimologies populars

Els Cingles d’Aiats, sobre Cantonigròs, són per la veu popular els cingles dallats per acció d’un ieisme no massa ben vist per l’Institut d’Estudis Catalans, és a dir, tallats a dalla. Segons la versió popular, uns dalladors molt ferms varen anar a dallar els cingles i d’aquí el nom (Grup, 1983).

El Farell

Segons sembla el nom d’aquesta muntanya vallesana deriva de far, un lloc elevat on s’encenien fogueres per fer senyals. Però la cultura popular ha identificat aquesta muntanya amb l’habitacle d’un gegant anomenat Fort Farell o també Gegant del Pi. Aquest darrer qualificatiu li ve del fet que acudí a deslliurar Barcelona del poder dels àrabs armat amb un gran pi que arrencà de socarrel. Com diu la cançó, el Gegant del Pi va vèncer el Gegant de la Ciutat de Barcelona.

El coll de Iera de Maça (El Bisaura)

A través dels topònims i les llegendes es fixen els valors, els fets i les històries sobre el sòl: la realitat és instituïda. El medi ambient esdevé un text, sense deixar de ser un discurs social. Un discurs arrelat en la realitat social i cultural del lloc.

Paret Delgada

Diuen que si busquem trobarem i per això els nostres avantpassats podien trobar explicacions als noms dels llocs que no comprenien. El que feien era imaginar una etimologia possible, però aquesta etimologia, que científicament era falsa en molts casos, a nosaltres ens serveix per ajudar-nos a explicar coses del seu món. Hem de pensar que el conjunt d’explicacions factibles de què disposaven aquella gent eren limitades per la seva cultura.

Contingut sindicat