Roc de Sant Hilari

Segons la llegenda que va recollir Mercè Lleonart, el dia de sant Hilari -patró del poble- un pagès de Vidrà anava al tros a treballar en comptes d’anar a missa. Un pobre que troba pel camí li recordà la data, però al pagès li va semblar que la feina no podia esperar. Així que va començar a treballar fins que un gran roc es va desprendre de la muntanya i el sepultà. Quan es visita el lloc, ens adonem que es tracta d’un bloc que fa anys -potser segles- que es va despendre del cim de la muntanya. En aquest punt cal remarcar que la gent de l’indret ignora la llegenda, com ens ha fet saber Maria Mercè Lleonart i com hem tingut ocasió de comprovar nosaltres mateixos.

De tota manera, un manuscrit de l'any 1924, que duu per títol Notes sobre Besora, diu que l'any “1630 consta se firmaren els capítols entre'n Palou y na Serra en el códol de S. Hilari prop de la Sala.”

- Lleonart, Maria M. (sd): "Les sorpreses al buscar llegendes" in II Jornades de literatura excursionista. Memorial Artur Osona i Formentí. Barcelona, UEC. Pàg. 173-175.

- Notes sobre Besora. Manuscrit. ABEV, Arxiu Parroquial de Santa Maria de Besora, registre de documents, AP X/1. Podria pertàner al prevere Ignasi Viñas. Vers 1624.

 

Castellfollit de Riubregós

Un cas molt semblant és el que s’explica de Castellfollit de Riubregós en què un venedor de teixits, en comptes d’anar a l’església, fa mofa dels fidels i marxa sense anar a l’ofici. Una altra pedra li cau al damunt i el mata. La gent deia que durant les nits de tempesta es podia sentir la seva veu demanant que li traguessin de sobre el pes que l’empresonava (Farell, 1994).

Localització

Itinerari: Sortiu de Santa Maria de Besora en direcció a Vidrà fins al punt quilomètric 7’9, on, a la dreta de la carretera, comença una pista que baixa cap al bosc. Podeu deixar el cotxe aquí. Després d’un petit revolt i d’uns cinc-cents metres de caminar, arribareu a l’inici d’uns camps de conreu: allà trobareu el Roc de Sant Hilari.

Horari: mitja hora.
Dificultat: cap.
Cartografia: no apareix en cap mapa.
Època recomanable: tot l’any.
Observacions: agraïm al personal de l’Ajuntament de Santa Maria les gestions fetes per tal d’ajudar-nos a trobar l’indret.

 

referència de 1936

En parla Joan Amades a la pàgia 51 de La Terra. Tradicions i creences.