Roca de la Ferradura d'Escornalbou

Després de l'èxit de la Roca de la Ferradura del Cavall de Sant Marc i de la Pedra de la Ferradura de Montalt, vaig animar-me a buscar més informació sobre altres petjades d'aquest estil. I una cerca per internet m'ha dut a la roca de la Ferradura, al castell d'Escornalbou. Segons una versió,

 

La roca de la Ferradura, amb la petja gravada, ens recorda la llegenda del rei moro, que va segrestar la princesa i el seu cavall, en la fugida va relliscar i es van precipitar pel cingle (font)

 

Una segona versió parla del Salt del Dimoni, que sembla que s'hauria de trobar al costat de la font del Sarraí:

 

De fet, aquest espai, junt amb el camí que hi condueix, és l’escenari on transcorre la llegenda d’amor entre un sarraí i una cristiana. Diu la història que durant l’ocupació islàmica de la muntanya, el fill de l’emir de la zona i la dona del castlà d’Escornalbou es van enamorar. Un dia que els amants s’havien de trobar a la font, la dama, tement un atac del marit gelós, quan va veure l’enamorat dalt del cavall, va córrer a muntar-hi damunt. El cavall va començar a córrer camí amunt fins a l’indret que actualment es coneix amb el nom del Salt del Dimoni, es va aturar i va saltar daltabaix. Es diu que mai van aparèixer els cossos dels enamorats ni del cavall als peus de l[a muntanya? I que] el dimoni els estava esperant a baix per endur-se’ls a l’infern.

 

Per esbrinar el tema, m'he posat en contacte amb el castell, que actualment forma part del Museu d'Història de Catalunya, i m'han dit que la petjada existeix efectivament, que es veu des d'una finestra del mateix castell, però que cal demanar-ho perquè normalment no s'ensenya en la visita guiada que hi fan. També m'han dit que el Salt del Dimoni està al costat de la font, però que es tracta d'una altra cosa.

Mentre no se'm posa bé una escapada familiar, si algú hi va i en diu alguna cosa, sempre serà benvinguda.