La ferradura del cavall de sant Marc (Berguedà)

Entre la Pobla de Lillet i el santuari de Falgars, en el camí ral que uneix aquests dos llocs, es troba una petita escletxa a la paret calcària la forma de la qual recorda en certa manera una ferradura de cavall. Segons la llegenda, en un temps molt llunyà sant Marc cavalcava per aquesta zona i es va aturar en aquest lloc per poder fer una mirada a la vall. Abans de marxar, va decidir anar a la serra de Falgars per visitar la Mare de Déu i demanar-li la devoció dels poblatans pel fet de deslliurar-los de la pesta. Des d'aquell dia de 1348  cada any pujarien a fer una visita al santuari de Falgars. Per recordar-ho va posar la petjada del cavall a manera de signatura.
Aquesta és la versió que en dóna Lluís González l'any 2008 en la reedició del llibre de Ramon Anglerill sobre la història de la Mare de Déu de Falgars.
Cal recordar que ja al segle XIX es parlava de petjades de sant Marc entre les ermites de Santa Cecília i Sant Marc de Brocà, però no sembla que estigui parlant d'aquesta en concret.
La ferradura es troba en el mateix camí ral, poc després del que avui dia s'anomena el Primer Grau, just després de passar el tros més complicat del camí. Efectivament, entre la Pobla i el santuari de Falgars hi ha uns dos-cents metres força complicats de passar amb animals, i és aquí on es troba la ferradura.
L'he poguda trobar perquè hi ha una pintada al terra que indica on és, però tot i això no l'he sabuda veure fins que se m'ha ocorregut mirar dins de l'esquerda (la petjada fa com una butxaca de cangur): hi he trobat diverses monedes. No hi ha dubte, doncs, que és la que us poso a la foto. I les monedes més antigues eren pessetes dels anys vuitanta del segle passat, o sigui que poc ajuden a datar la cronologia.
Ara, però, caldria intentar fer una hipotètica explicació d'aquesta petjada. Tot i que sóc força reaci a aquest tipus d'interpretacions, aquesta vegada em sembla que ens trobem davant d'un ritual de protecció en un pas difícil del camí. Deixar el tribut monetari era una manera de demanar la protecció del sant en aquest mal pas, o d'agrair-li, segons si es pugés o baixés. De tota manera, és només una hipòtesi. Si algun dia la poguéssim comprovar, es podria pensar que podria ser que aquestes monedes fossin recollides pels caminants que pugessin i que les deixessin a l'ermita, en alguna obra pia (l'aplec de Sant Marc era un dels importants allà). Com a mínim, Erkoreka n'ha descrit algun cas que funcionava d'aquesta manera al País Basc.

Tot i que és molt fàcil de trobar, diguem que la ferradura es troba en el punt 0414932 - 4676435 - 1055

Mapa ICC
El mapa de l'Alpina no la documenta.