El Salt de la Reina Móra de Siurana

Petjada de la Reina MóraDèiem en un altre lloc que Antoni de Bofarull havia parlat de la petjada de la Reina Móra de Siurana en una obra publicada al 1846. Ara n'oferim més detalls.

Bofarull diu que "Inmediato al castillo, y á cuatro pulgadas solamente del precipicio, se halla en la peña un hueco semejante al que dejaria la pata de un caballo al pisar el barro.” (P. 45)

A més, continua aquest autor, el temps havia fet pedre moltes coses de l'antigor, però no havia pogut “(...) borrar ó extinguir el hueco ó señal que dejó estampado con la pata, desde la juntura al sobrepié, el caballo de la excelsa fugitiva. ¡Hasta los niños respetan la piedra de la señal que está al borde de la montaña, al llegar á cuyo punto no hay quien se atreva, sin horror, á asomar el rostro, y mirar el inmenso despeñadero que sirvió para el salto de la Reina Mora!” (P. 48).

Per completar la informació, en una nota diu que la llegenda l’ha treta de “(...) varios curiosos que han visitado el castillo y en especial de una pequeña memoria que escribió un amigo del Autor. El castillo se conserva aun, la creencia del salto de la Reina Mora sigui viva tambien y la marca ó señal del caballo puede verse fácilmente, pues, sin ponderacion, no hay en Ciurana quien ignore su significado y es mas que sumo el respeto con que se mira la piedra.” (P. 131)

Pel que sembla ens trobem davant d'una llegenda amb un contingut popular força clar, que era coneguda per la gent de la contrada i que, ja en aquell moment, algun estudiós o curiós havia publicat. De moment no hem pogut localitzar l'obra, però ja sortirà....

El que també sembla confirmar-se és que per la posició arran de cingle i la descripció que en fa, s'està referint al que mostrem en la imatge adjunta i no a realitats geogràfiques de major escala que a vegades han volgut ser identificades com el salt (en alguns casos sembla que es parli d'un releix en el cingle, en altres del mateix mirador...).

Font: Bofarull y Brocà, Antonio de, 1846, Hazañas y recuerdos de los catalanes