Peu de la Verge (Dorres)

Al poble de Dorres, a la Cerdanya, dins del nucli "urbà", hi ha la capellade Mageta. Segons la llegenda, aquesta capella es va construir sobre una creo o estàtua dedicada a sant Marc, que era el protector de les intempèries i els llamps. Un dia, un picapedrer la va trossejar i, a partir d'aquell moment, varen començar les pedregades. Per solucionar-ho, el poble va fer el vot que si s'acabaven farien la capella en honor al sant.

Lucette Martinaggi-Germa creu que aquesta llegenda se situa en els temps de la Revolució Francesa, quan la mare de déu de Belloc (ben visible des de la capella) va ser transportada miraculosament fins a un forat de la roca que comentem. Els fets del picapedrer haurien tingut lloc el 12 de juny de 1840, a causa de la necessitat d'eixamplar el camí.

La pedra es troba un centenar de metres a l'est de la capella, en el carrer principal (avui asfaltat) que hi porta. És a la banda dreta del camí (sud) i seria la darrera pedra que en marcaria el marge. És fàcil de trobar, tot i que no hi ha cap indicació.