El Salt d'Euga

Sortint d'Avinyó cap a Artés, el camí travessa el torrent de can Vilalta i poc desprès un altre torrent anomenat Salt d'Euga.

El torrent de Salt d'Euga travessa per sobre una roca que fa de vora a un saltant. A uns 200 metres, el camí passa per la vorera d'un balç de terra que s'anomena "Les Encantades" perquè l'aigua hi ha esculpit unes figures que, a les fosques, semblen ombres de persones.

Diu la tradició que, en una nit fosca, un home que anava d'Avinyó cap a Artés a comprar una medecina, va trobar una euga amb sella i tot. Pensant-se que n'avançaria més, la muntà i féu via cap a Artés. En tornar de la seva compra, va passar altra vegada per la roca del torrent de Salt d'Euga, i l'euga saltà al fons. L'endemà al matí trobaren l'home mort sota del saltant i al seu costat, ben marcada a la roca, la petjada de l'euga.

La gent gran es figurava que les ombres de les "encantades" eren bruixes i que aquell dia una d'elles prengué forma d'euga per enganyar aquell home. Un cop el tingué sobre la roca del torrent, el tirà a baix per matar-lo.

És per això que, d'aquest lloc, se'n diu Salt d'Euga.

Més informació

Extret de http://www.xtec.cat/satis/ac/llegenda/textos/avinyo20.htm

Publicat a Llegendes i contalles del Bages (Angle editorial).

 

No la trobo!

Un dia la vaig buscar, però no la vaig trobar.

Qui sap on es deu amagar!