Cadira del Dimoni de Nagol

Gràcies a la interessant pàgina del Jordi Casamayor he tingut coneixement de l'existència de la Cadira del Dimoni de Nagol, a Sant Julià de Lòria. Tal com diu el Jordi, es tracta d'una pedra de premsa de vi que conserva les marques per ajustar-la bé a la premsa. La gent de Nagol creien que assegut sobre aquest roc, el diable vigilava les seves vinyes.

D'aquesta premsa també se'n parla en el llibre de Michel Martzluff i Sergi Mas (Premses i vinyes d'Andorra, publicat per l'Institut d'Estudis Andorrans, pàg. 47), però en aquest cas no es donava cap explicació al topònim.

No és l'únic cas de premsa de vi, sòcol o quintà que apareix en aquesta pàgina, però sí que és l'únic en què hi ha un mínim de construcció llegendària. Per veure els altres casos i tancar d'una vegada l'origen d'algunes d'aquestes petjades, només heu de posar la paraula "premsa" en el seu buscador.

Queda clar, doncs, que algunes de les petjades que apareixen en la nostra geografia haurien estat contrapesos o quintàs de premses, algunes d'elles procedents de l'època medieval, tot i que tenien arrels (sembla ser) en el món grec.

Fotografia extreta de la pàgina web de Jordi Casamajor, que m'ha autoritzat a reproduir-la.