La Pedra Dreta de can Giralt

L'any 1996 es va publicar un llibre sobre llegendes del Bages en el que es recull una llegenda d'Aguilar de Segarra que diu així:

 

A Còdol Rodon, hi ha moltes pedres, algunes de molt grosses. Un dia el propietari d'aquelles terres volia fer-hi un camp, però hi havia una roca molt grossa allà al mig. El pagès va dir que si algú treia aquella roca d'allà, ell li pagaria com a recompensa deu pessetes, que en aquell temps eren molts diners. Van anar-hi homes de tota mena i condició però ningú no podia moure la pedra. Finalment el pagès, cansat de tota aquella història, va decidir no fer el camp.

L 'endemà, però, se li va presentar un vellet molt pobre que li va dir al pagès: "Puc provar de treure d'allà aquella grandiosa pedra?".

I el pagès va contestar:"Proveu,proveu, però no podreu." El vellet, indignat, va anar fins a la pedra, la va aixecar misteriosament i la va tirar tan lluny que va anar a parar a cal Giralt. El pagès ho va veure i espantat va fugir corrents. El vellet, molt content, decidí d'anar a buscar el pagès perquè li donés les deu pessetes de recompensa, però com que no el va trobar es va quedar aquell fabulós camp, que encara avui es sembra.

 

 

CEIP AGRUPACIÓ SANT JORDI (Fonollosa)

Alumnes: Maria Tomàs i OniaTomàs

Tutor: Agustí lleida

Font: Teresina Casellas

ANGLE EDITORIAL 1996

(Extret de http://www.festa.cat/index.php?q=histories/veure/116)

 

Avui hem anat a can Giralt d'Aguilar de Segarra per veure què hi havia de cert. Ja sabíem que allà hi havia hagut un menhir o pedra dreta i efectivament, encara és al mig d'un camp a tocar de la casa. Hem aprofitat per parlar amb un dels seus habitants, un home que ha dit tenir 84 anys, i ens ha dit que aquesta llegenda és mentida, que no pot ser això de llençar aquella pedra des d'allà a dalt. De tota manera, no li hem pogut treure si l'havia sentida de petit o no.

Segons ell, aquest menhir el va excavar un capellà arqueòleg de Manresa abans de la Guerra Civil i després no se'n va saber res més (diu que no sap si el van pelar). Una mica per sobre hi va sortir un cementiri, segons ens deia, i a dotze metres a l'est una tomba. L'home ens ha explicat que en aquell indret (on hi havia la tomba) antigament hi havia hagut una gran pedra que semblava haver estat tallada, que segur que formava part del monument, i que la varen trossejar per poder treballar el camp sense que els fes nosa.

Ens diu també que un dia el menhir va caure i que finalment algú de Manresa el va tornar a aixecar. I ens explica que a la part de dalt s'hi veia un forat com un puny (ens fa un gest amb la mà indicant una mà amb els dits escapçats). Total, que li llencem una indirecta i ens deixa una escala per enfilar-nos al cim: en principi no sembla que fos res, però podria ser que el temps ho hagués anat desgastant, perquè formava una petita cavitat plana.

També ens diu que abans es dedicava a collir bolets per anar-los a vendre a Manresa i que hi havia dies que feia 60 km darrere els bolets, de manera que afirma conèixer cada metre de la rodalia. Això li serveix per assegurar que no hi ha cap lloc d'on s'hagués pogut treure la pedra de què és formada el menhir, o sigui que la varen haver de dur de lluny. Que consti que no ho tinc tant clar!

Ens explica que el gran incendi provocat per FECSA va començar allà mateix i que aprop de la casa hi havia hagut unes grans roques que tenien el nom de Roques de la Por, perquè allà, al costat del camí (real?) s'hi amagaven els bandolers i feien de les seves. En fer les obres de la carretera les varen trinxar i el lloc va desaparèixer per sempre més. Podia haver estat la balma prehistòrica que el mossèn arqueòleg havia buscat infructuosament en un altre lloc no massa lluny d'allà...

Després em pujat a Còdol Rodon i, de tornada, hem parat al collet dels Pastors, on hem mirat infructuosament de trobar la Roca Foradada de què parla aquest article i aquest altre. Si algú en té alguna idea més precisa, li agrairem que ens ho comuniqui...

La Pedra Dreta es troba en el punt 0384711 – 4624953 – 505.