L’Estany Mal

A casa nostra tenim un exemple molt semblant al del llac de Lucerna, del qual parlàvem tot just de començar aquesta obra. Es tracta de l'Estany Mal, a costat del de Malniu (la Cerdanya), un topònim que tenim documentat com a mínim l’any 1612 (Galceran & Solé, 1985). Segons la llegenda, després de la traïció, Pilat arriba en aquest indret fugint del que ha fet. Un pastor li ofereix, per pietat, una mica de pa, però Pilat el refusa de cop tot dient que no sap on amagar-se per evitar la fúria de Déu (Chauvet, 1899). El malaguanyat va continuar la seva esbojarrada cursa fins que, enmig d’un gran terrabastall, es va llençar a l’interior de l’Estany Mal. Des d’aquell dia les aigües del llac varen esdevenir estèrils i no s’hi ha pogut pescar mai més res.
 

Localització

Itinerari: L’Estany Mal es troba en un indret de bellesa incomparable i resulta ser un agradable passeig.
De Puigcerdà agafeu la carretera de la Seu d’Urgell i, poc després del poble de Ger, desvieu-vos cap a Meranges. Des del poble, una pista de gairebé 10 quilòmetres us duu al refugi de Malniu. Empreneu ara un camí que, en direcció nord, us condueix, en suau pujada, enmig d’un bosc de pi negre, fins a l’Estany de Malniu (tres quarts d’hora o una hora). L’estany Mal o de Guils es troba al nord-est del de Malniu, a un quart d’hora escàs per un terreny encatifat de verd i força planer.
Si voleu convertir aquesta excursió d’un parell o tres d’hores (anar i tornar) en una petita ascensió pirinenca, podeu arribar-vos fins al cim del Puig Pedrós (2911 m). L’ascensió, fàcil monòtona i llarga, es fa des de la capçalera de l’Estany de Malniu enfilant-se cap al nord-oest (5- 6 hores anar i tornar).

Horari: 3-6 hores.
Dificultat: mitjana.
Cartografia: Editorial Alpina: La Cerdanya. 1: 50.000.
Època aconsellable: estiu.