Les petjades del diable de Santa Engràcia

Al punt més elevat del poble de Santa Engràcia, al Pallars Jussà, hi ha unes petjades del dimoni. Segons la gent del lloc, aquestes petges, que semblen dibuixar el recorregut d’una persona, s’haurien format quan el dimoni es va passejar per sobre de la roca encara tova. En la nostra visita al lloc, ens va donar la impressió que es tractava d’uns petits forats tallats a la roca per mans humanes, però no ho podem assegurar.
Per arribar a Santa Engràcia, haurem passat molt a prop de l’estret de Susterris. Aquest nom vol dir infern (sota-terra) i tenim constància que allà, al costat d’un jaciment arqueològic, hi havia unes altres marques del pas del dimoni.

Petjades del diable de Santa Engràcia
 

 

Localització

El poblet de Santa Engràcia es troba al nord de Talarn. S’hi arriba des de la C-147, agafant un trencall que es troba poc després de la cruïlla que duu a Talarn, en un gran revolt. Són 10 quilòmetres de carretera estreta, però asfaltada i en bon estat.
La carretera us deixarà en un coll que divideix la població en dos barris. Aparqueu aquí i marxeu cap al sud, a buscar l’església i, des d’aquí, una torre que està situada al cim del poble. Les petjades són a escassos metres de la torre, al sud, en una roca llisa i pendent. No són massa profundes i dibuixen una traça humana que marxa horitzontalment. Malgrat la diferència de material, el lloc té una certa retirada a les petjades del castell de Sarroca de Bellera.

Horari: una hora.
Dificultat: cap.
Cartografia: Institut Cartogràfic de Catalunya, mapa Pallars Jussà. 1: 50.000.
Època recomanable: tot l’any.