La Pedra dels Nou Forats (Viella)

Als afores de Viella, encara avui són ben visibles els resultats d’una baralla entre Sant Miquel i el dimoni.
A la ribera oriental del riu Nère, es troba un roquissar blanquinós amb unes petites coves o forats. Segons la llegenda, un dia sant Miquel va trobar el diable i, engrescats, varen decidir fer una competició a veure qui tenia millor punteria. Es tractava de llençar pedres i aquell qui fes més impactes en un lloc predeterminat s’enduria, com a premi, les ànimes dels aranesos.
Decidiren que cadascun tiraria nou rocs i el resultat és que el diable va perdre per nou a un. L’únic encert del dimoni encara es pot veure, tot i que no l’hem sabut trobar: és la Roca d'Espuga. Per contra, sant Miquel ha fet blanc cada vegada i per això s’entén que l’anomenada Roca dels Nau Horats presenti en tan poc espai nou coves suficientment grans i ben formades. En altres versions, en lloc del sant hi trobem Nostre Senyor.
A simple vista semblarien cavitats naturals, però un document del segle XVIII assegura que “hai nueve cavernas hechas â golpe de martillo, las quales corresponden â otra caverna que se halla en otra peña llamada Roca Espuga, en cuia boca hai una anilla de hierro gruesa: no se sabe para que fin fueron hechas estas cavernas; pero se cree que servian para habitacion”. En vista d’aquest document, no sembla que l’origen dels nou forats sigui tan santificable com la llegenda ens explica.
El tema de l’argolla de ferro ens inquieta, perquè podria parlar d’una antiga explotació minera i també -per què no?-, com proposa Abélanet (1999), d’algun tipus de torre o lloc fortificat.