Petjada de Sant Martí de Vidreres

Joan Amades va recollir una llegenda l'any 1915 de boca de mossèn Planes que diu que “En un cingle del camí ral de Lloret a Vidreres hi ha una altra petjada d'aquest sant. Sant Martí féu juguesca amb el Diable de qui faria un salt més llarg. El Diable, en saltar, caigué al mig de l'estany de Sils i sant Martí anà a caure a l'Esparra. Per fer un salt tan gran hagué de prendre molta embranzida i deixà marcades les petges arran del cingle”.

 

 

 

 

 (continua...)

 

En una altra versió, la que apareix en el volum V del Costumari, pàgina 686, diu que va ser el diable qui desafià el sant a veure qui faria el salt més gros. En aquest cas, mentre el sant va a parar a l'Esparra i dimoni es deixa caure com un fardell al mig de l'estany de Sils.

En altres versions, el sant va a caure a la pedra de les Creus de Sils (vegeu http://webspobles.ddgi.cat/sites/sils/Pages_LeftMenu/llegendes.aspx) Amades mateix la va recollir l'any 1935 de boca de Josep Casassa (vegeu http://books.google.com/books?id=irqtEyAZiwIC&pg=PA210&lpg=PA210&dq=%22p... Pàgina 210) i diu que sant Martí i el diable es disputaven el Montseny i es varen posar d'acord a què el qui travessés d'un salt l'estany de Sils en seria l'amo. El dimoni va caure al mig de l'estany i el sant sobre una pedra a la riba oposada. Sobre aquesta pedra, per commemorar els fets hi aparegueren unes pedres gravades. Es deia que si es contaven, mai no se'n trobava la mateixa quantitat.


Després de dos intents, i amb l'ajut de les fotos de Patrimoni.Gencat (http://cultura.gencat.net/invarque/Fitxainvarque.asp?txnom=petja&cbComar...) he pogut localitzar la Petjada de Vidreres. Encara em falta trobar la pedra de les Creus de Sils.
La pedra es troba en el punt 0487102 – 4623122 – 361. Hi podeu anar tant des de Caulès com des de Cabanyes, però el millor deu ser agafar el coll de Terra Negra (a la Gi-681, que va de Llagostera a Tossa de Mar), passar per davant de can Mundet (casa de colònies) i continuar la pista per la carena. Deixeu a la dreta el trencall que baixa a Caulès i, al cap d'un quilòmetre d'aquesta bifurcació, us trobareu en un coll. Cent metres més endavant trobareu un cartell que diu que vigileu amb el foc, un altre pal indica que per allà passa un PR i hi ha a la dreta una gran bassa metàl·lica per casos d'incendi. Torneu enrere fins al collet i la pedra és arran de pista, a la banda nord (tan arran que l'ha escapçada la màquina), just quan comença la pujada pel lloc on heu vingut. Amb la foto de Patrimoni.Gencat o la que us posem, l'heu de trobar sense problemes.