Petjada del Dimoni de Comiols

Furgant per la xarxa he trobat la petjada del dimoni de Comiols. Era en un web més que recomanable, el http://www.artesadesegre.net/ de Ramon I. Canyelles.

Segons ens explica en Ramon, “Conten encara avui la gent gran que, segons la tradició, el diable voltava per les serres i el Bosc de Comiols, fent tota classe de maldats. La gent van fer moltes pregàries per fer-lo fora del terme i de la població i finalment ho van aconseguir. El diable va sortir corrent, esperitat, del poble en direcció sud, va continuar cap a l'església de Sant Romà, va continuar cap avall girant a la dreta cap al cap del Cinglo que dóna al barranc, i des d'allí, va fer un gran salt cap a l'altre costat del barranc i el van perdre de vista per sempre més. Però a l'indret on va prendre embranzida i va fer el gran salt, fou tanta la força que va fer que va deixar una urpada marcada a la pedra. Aquesta urpada és la petjada del Diable, que encara avui es pot veure i que la gent de Comiols, sempre que tornen a l'antic poble encara van a visitar per quedar convençuts que el diable havia marxat per sempre.”

En tenim unes quantes fotografies a http://www.artesadesegre.net/MARQUESAT2008-08-11UEP/index.htm Aquesta petjada està entrant al poble pel costat sud, per on porta la pista, just al damunt de la pujada que mena al pla on es troba la població. Està indicada per una petita fita de pedres.

 

 

Per accedir-hi

La millor manera d'accedir-hi és seguint la descripció que trobareu a http://salillas.net/castellscatalans/comiols.htm.

 

Com a indicació, només dir-vos que, tal com es veu al mapa, la pista -que ha anat baixant des que hem deixat la carretera, passa per sota el poble, l'església i el castell i gira per agafar la carena que hi mena. Després del revolt, a l'esquerra hi ha un petit descampat just al costat d'un corral abandonat. Podeu deixar el cotxe aquí o seguir pujant per la pista.

Nosaltres vàrem pujar a peu seguint la carena (per la banda esquerra, Sud) i en sortir a un segon pla (on la pista arriba per la vostra dreta) cal buscar a ran de cingle. Hi ha una fita i les fotos del web del Ramon van molt bé per localitzar-la.

Coordenades WGS 84:   0342857 - 4654079 - 930