El Roc de Sant Urbici a Serrateix

Enmig dels camps que hi ha al sud-est del poble es troba un bloc aïllat conegut amb el nom de Roc de Sant Urbici. Segons la llegenda, sant Urbici hauria estat martiritzat en aquest indret i com a prova s'esmenten unes marques vermelloses que hi ha sobre la roca. Una altra versió diu que en aquest lloc es va trovar el cos sant, després que li deixés un boig procedent de Bordeus amb el cadàver del sant a coll.


El dia següent, les campanes es varen posar a tocar totes soles. Quan varen saber quin era el motiu, intentaren dur el cos al monestir, però no pogueren a causa del seu pes. Per això decidiren anar a trobar el boig, el qual se'l carregà a l'esquena com si res.
Un document del segle XI, citat per J. Villanueva (1821), ja esmenta la presència del cos. Però la primera notícia del roc la dóna el mateix Villanueva en l'obra de l'any 1821, que recull la seva visita de 1806 i 1807.
De fet, Sembla clar que sant Urbici era el sant Úrbez aragonès, i tal com diu Satué (http://www.serrablo.org/las_huellas_de_santos_y_su_uso_didactico), a l'Aragó existien petjades atribuïdes a aquest sant.

Cessar August Torras

A la guia del Berguedà de C. A. Torras (1905) es parla del roc i es diu que segons la tradició aquí va patir martiri aquest sant.

Situació

El Roc de Sant Urbici es troba en el punt 0398854 - 4644372 - 711.

En el mapa adjunt, és el punt que hi ha al mig del camp. A la dreta, les cases, són el càmping que segons el mapa es diu el Rastillo.